Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «відновлення історичної справедливості»

Російська пропагандистська машина постійно просуває тези про буцімто історичну належність деяких українських територій до Росії. Мовляв, Україну вигадав Ленін, коли створював СРСР, а Хрущов «подарував» їй чужі території. Як мінімум, ще з 2021 року російські політики підтримували цю тезу. Уже за лічені години до вторгнення в Україну Путін назвав Україну «країною імені Володимира Ілліча Леніна». Відповідно захоплення українських територій — «відновленням історичної справедливості».

Більш системно цю тезу агітпроп почав транслювати вже в умовах великої війни. У цьому пропагандисти знаходили собі виправдання щодо варварського вторгнення і пояснювали, що Росія як правонаступниця Радянського Союзу буцімто претендує на землі України. Нібито це споконвічні російські території, а Україна їх «захопила» після розпаду Союзу. За версією пропагандистів, Крим, Донеччина, Луганщина чи навіть Харківщина й Херсонщина завжди були російськими, а на цих землях живуть росіяни. У такий спосіб автори приховують свої справжні дії — окупацію України — й називають це відновленням справедливості. 

«Наприкінці вересня люди з Херсонщини, Запоріжжя зробили свій вибір — возз'єднатися з Росією та відновити історичну справедливість у регіоні», — так пропагандисти коментували проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих Росією територіях. Проте фіктивні референдуми не є волевиявленням українців, а лише намаганням додати легітимності спробам Росії захопити частину іншої держави. 

Росія маскує свої ворожі дії під «благі цілі» для людей, а насправді загарбує землі, руйнує міста і села, перешкоджає мирному життю. 

Відповідно риторика про захист «російських територій» вигідна пропагандистам, зокрема, щоб вселяти хибне враження, буцімто всі дії Росії правильні та навіть більше — благі. Так російські політики добиваються лояльності та мінімального громадського опору, оскільки Кремль нібито захищає росіян від українців (визволяє «росіян» з-під ярма України ), а не веде криваву війну. 

У результаті Москва просто легітимізує свої дії в очах росіян: захоплення українських територій, їхню анексію, проведення несправжніх референдумів тощо. І перекручує це так, нібито Росія не захоплює чуже, а повертає втрачене. Утім, під терміном «відновлення історичної справедливості» ховається інший та справжній — окупація українських територій та пошук виправдань кривавої війни.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись