Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито має намір мобілізувати всіх бездітних жінок

Російські пропагандисти висувають твердження про намір України мобілізувати три мільйони бездітних жінок. «Здається, Україна пішла шляхом самознищення», — коментує агітпроп, маніпулюючи новим матеріалом Texty.org.ua, де журналісти пробують вирахувати мобілізаційний резерв країни. «Війна до останнього українця. Надія лише на те, що Росія переможе швидше, ніж наркоман встигне розірвати усю країну», — стверджують користувачі соцмереж. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що насправді наразі немає жодних планів щодо масштабної мобілізації жінок в Україні. Президент Володимир Зеленський заявив на конференції в грудні 2023 року, що в період воєнного стану мобілізації жінок в країні не буде. Військовий облік жінок наразі поширюється лише на осіб, що здобули освіту з медичних та фармацевтичних спеціальностей, але вони можуть служити лише за власним бажанням. Аналітика журналістів Texty також не є свідченням планів української влади на мобілізацію жінок.

Російська пропаганда систематично використовує тему мобілізації в Україні для поширення дезінформації, переконуючи, що українська влада має намір «воювати до останнього українця» і через великі втрати вже залучає до армії жінок, пенсіонерів та неповнолітніх. «Детектор медіа» неодноразово спростовував подібні фейки.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись