Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито провела підземні ядерні випробування на Полтавщині

Російські пропагандисти поширюють у медіа інформацію, нібито Україна влаштовує ядерні випробування. Вони стверджують, що землетрус на Полтавщині, зафіксований на початку березня 2024 року, нібито є свідченням «підземного ядерного вибуху» від України. Мовляв, це може бути спробою України натякнути світові, що вона має ядерну зброю і готова її використати. Втім це — неправда.

На це звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони наголошують, що Україна є без'ядерною державою і не має наміру здійснювати ядерні випробування. Землетруси в цьому регіоні є природним явищем і не пов'язані з ядерними вибухами.

Російські чиновники почали поширювати таку дезінформацію ще в 2022 році, стверджуючи, що Україна збирається використати «брудну» бомбу. Проте це не має підтвердження. Президент України Володимир Зеленський ніколи не висловлював наміру придбати або створити ядерну зброю. Крім Будапештського меморандуму Україна має зобов'язання згідно з низкою інших документів — як національних, так і міжнародних. Верховна Рада України 24 жовтня 1991 року прийняла заяву про без'ядерний статус країни. Через три роки Україна фактично приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Саме цей документ, а не Будапештський меморандум, зобов'язує Україну не володіти ядерною зброєю.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись