Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український прапор «проігнорували» під час соціального експерименту в Казахстані

Пропагандисти почали поширювати неправдиву інформацію в російських медіа та соціальних мережах, нібито під час соціального експерименту в Казахстані місцеві мешканці проігнорували український прапор, у той час як російський прапор, за їхніми словами, піднімали активно. Як «доказ» цього прикріплюють відповідне відео. «Одного разу казахстанський блогер провів експеримент з українським прапором. Його ніхто не підняв, а люди навіть проходили по ньому. Він зробив сьогодні в цьому ж місці новий експеримент. З прапором Росії! Браво, Казахстан! Прості люди розуміють, що правда з Росією», — написали користувачі.

StopFake вирішив перевірити цю інформацію і виявив, що вона неправдива.
Оскільки ані російські медіа, ані користувачі соцмереж не повідомляли, коли і який саме блогер провів подібний експеримент, фактчекери спробували знайти оригінал відео самостійно. У пошуковику Google за ключовими словами «соціальний експеримент казахстанці прапор» вони отримали багато схожих відео. Серед них на акаунті baurzhan_89 у тіктоку є велика кількість роликів з блогером, якого можна було побачити і в поширеному агітпропом відео.

На сторінці згаданого акаунту також є два відео з соціальним експериментом блогера, де український і російський прапори лежать на підлозі, але з довшим хронометражем, ніж показав агітпроп. Виявилося, що у відео з українським прапором пропагандисти вирізали ту частину, де видно, як люди піднімають його. Також у відео з російським прапором були вирізані кадри з тими, хто проходить повз триколор. Загалом, на оригінальних відео люди приблизно однаково реагували на прапори обох країн.

На думку фахівців StopFake, російський агітпроп спеціально вирізав відео, щоб створити ще один фейк про негативне ставлення до України та українців в інших країнах світу. StopFake також зв'язався зі згаданим тікток-блогером. Вони запитали його, чи бачив він обрізані відео з підписами про «ігнорування» українського прапора. На що тіктокер відповів, що він обурений, і додав, що «відео несе лише патріотичний і соціальний зміст, а казахстанці за мир і ясне небо над головою». На прохання назвати своє ім'я і прізвище блогер попросив просто вказати його нік Baurzhan. S.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись