Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Україна нібито має намір мобілізувати всіх бездітних жінок

Російські пропагандисти висувають твердження про намір України мобілізувати три мільйони бездітних жінок. «Здається, Україна пішла шляхом самознищення», — коментує агітпроп, маніпулюючи новим матеріалом Texty.org.ua, де журналісти пробують вирахувати мобілізаційний резерв країни. «Війна до останнього українця. Надія лише на те, що Росія переможе швидше, ніж наркоман встигне розірвати усю країну», — стверджують користувачі соцмереж. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що насправді наразі немає жодних планів щодо масштабної мобілізації жінок в Україні. Президент Володимир Зеленський заявив на конференції в грудні 2023 року, що в період воєнного стану мобілізації жінок в країні не буде. Військовий облік жінок наразі поширюється лише на осіб, що здобули освіту з медичних та фармацевтичних спеціальностей, але вони можуть служити лише за власним бажанням. Аналітика журналістів Texty також не є свідченням планів української влади на мобілізацію жінок.

Російська пропаганда систематично використовує тему мобілізації в Україні для поширення дезінформації, переконуючи, що українська влада має намір «воювати до останнього українця» і через великі втрати вже залучає до армії жінок, пенсіонерів та неповнолітніх. «Детектор медіа» неодноразово спростовував подібні фейки.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join