Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна готує напад на Придністровʼя

Пропагандисти поширюють фото, на якому нібито зображено наказ про підготовку України до нападу на Придністровʼя. Згідно з ним, до 27 лютого особовий склад інженерно-саперного батальйону 28 бригади ЗСУ, що входить до ОК «Південь» мав би висунутися до села Кучурган, що межує з Придністровʼям. Це — фейк. 

На фейк звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що документ є підробкою. Про це свідчать кілька фактичних помилок, зокрема:

  • на фото немає назви документа (незрозуміло чи це наказ, указ або доповідь), у той час, як у дописах, де цей фейк зʼявився вперше, його називають наказом;
  • номер наказу зазначають з правого боку документа;
  • у верхньому лівому кутку повинна міститися інформація про що цей наказ;
  • абревіатура ОІСБ (окремий інженерно-саперний батальйон) має бути написаною великими літерами;
  • населені пункти зазвичай позначають без скорочення «н.п.»;
  • в основному тексті документа згадують про 534-ий ОІСБ, однак у відкритих джерелах згадок про нього немає. 

Ба більше, у документі на фото не йдеться про наступ України на Придністровʼя. У ньому лише зазначають про постачання боєприпасів, що, на думку аналітиків VoxCheck, не обовʼязково означає підготовку до наступальних дій. 

У такий спосіб пропагандисти намагаються дестабілізувати ситуацію у Європі та перекласти відповідальність за свої можливі провокації у Придністровʼї на Захід та Україну. Мовляв, Україна хотіла напасти на Росію, а тепер хоче почати війну проти Молдови. Останнім часом у російському агітпропі побільшало фейків про ситуацію в Молдові. «Детектор медіа» вже писав про  приклади та справжню мету.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись