Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Заяви Олени Зеленської щодо жертв сексуального насильства з боку росіян — нісенітниця

Пропагандисти насміхаються над заявами дружини Президента України Олени Зеленської щодо потерпілих від сексуального насильства з боку російської армії під час війни проти України. Мовляв, дані, які вона озвучила 4 березня на міжнародному форумі United for Justice, у якому взяли участь юристи з усього світу, не є правдивими, а сама тема сексуального насильства над жінками, дітьми та чоловіками в умовах війни не має великого значення. 

Насправді ж проблема сексуального насильства в умовах війни набуває «азартного» характеру. Російські військові сприймають зґвалтування як помсту, а жертв сексуального насильства та їх страждання — як нагороду та трофей. Хоч ідеться здебільшого про жінок, серед жертв зґвалтувань з боку російських військових також є і чоловіки. Олена Зеленська сказала, що загалом українська прокуратура розслідує 171 випадок сексуального насильства з боку російських військових. Серед постраждалих — 39 чоловіків та 13 неповнолітніх. У такому разі йдеться лише про тих осіб, які наважилися сказати про зґвалтування правоохоронцям. Натомість кількість жертв може бути ще більшою через те, що тема сексуального насильства в Україні все ще має свої «табу» в суспільстві.

Насміхаючись над словами Зеленської, пропагандисти намагаються знецінити гідність українців. Мовляв, Україна і так відома лише своїми повіями. Російський агітпроп накладає штампи на українців, використовуючи для цього сексуальне насильство. Це повторне свідчення відсутності розуміння правил ведення війни. «Детектор медіа» вже досліджував, у який спосіб пропагандисти знущаються з українських жінок, спекулюючи стереотипами у межах гендерної дезінформації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись