Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Британський полковник стверджує, що Україна не зможе повернути Крим

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито екскомандувач британського контингенту в Афганістані, полковник Річард Кемп у своїй авторській колонці для The Daily Telegraph заявив, що Україна не зможе захопити Крим. Мовляв, Кемп «розвіяв мрії України». Це — маніпуляція.

На неї звернули увагу аналітики StopFake. Вони зʼясували, що матеріал Кемпа під назвою «Повний крах Росії є дивовижно близьким» немає згадок про те, що Україна не зможе повернути анексований раніше Крим. Навпаки — полковник підсумовує, що Україна зможе повернути півострів та «досягти повного краху путінських сил, але лише за умов нашої підтримки». У колонці Кемп наголошує. що всупереч очікуванням багатьох, українці й надалі успішно чинять спротив проти російських солдатів. Він здивований тим, що багато західних спостерігачів все ще недооцінюють Україну та зазначає, що «уряд Зеленського не злякався, а підбадьорився. Київ відкрито готує власний великий удар проти російських сухопутних військ цієї весни». Також полковник каже, що «дуже шкода, що можливість повного краху Росії залишається в межах досяжності». 

У такий спосіб пропагандисти намагаються деморалізувати українське суспільство та переконати у тому, що Європа втомилася від допомоги Україні. Мовляв, Захід не бачить прогресу, а українські збройні сили  некомпетентні. «Детектор медіа» вже писав про те, як росіяни неодноразово намагалися використовувати проти України висловлювання та матеріали іноземців, вириваючи слова з контексту.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись