Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Україна готує напад на Придністровʼя

Пропагандисти поширюють фото, на якому нібито зображено наказ про підготовку України до нападу на Придністровʼя. Згідно з ним, до 27 лютого особовий склад інженерно-саперного батальйону 28 бригади ЗСУ, що входить до ОК «Південь» мав би висунутися до села Кучурган, що межує з Придністровʼям. Це — фейк. 

На фейк звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що документ є підробкою. Про це свідчать кілька фактичних помилок, зокрема:

  • на фото немає назви документа (незрозуміло чи це наказ, указ або доповідь), у той час, як у дописах, де цей фейк зʼявився вперше, його називають наказом;
  • номер наказу зазначають з правого боку документа;
  • у верхньому лівому кутку повинна міститися інформація про що цей наказ;
  • абревіатура ОІСБ (окремий інженерно-саперний батальйон) має бути написаною великими літерами;
  • населені пункти зазвичай позначають без скорочення «н.п.»;
  • в основному тексті документа згадують про 534-ий ОІСБ, однак у відкритих джерелах згадок про нього немає. 

Ба більше, у документі на фото не йдеться про наступ України на Придністровʼя. У ньому лише зазначають про постачання боєприпасів, що, на думку аналітиків VoxCheck, не обовʼязково означає підготовку до наступальних дій. 

У такий спосіб пропагандисти намагаються дестабілізувати ситуацію у Європі та перекласти відповідальність за свої можливі провокації у Придністровʼї на Захід та Україну. Мовляв, Україна хотіла напасти на Росію, а тепер хоче почати війну проти Молдови. Останнім часом у російському агітпропі побільшало фейків про ситуацію в Молдові. «Детектор медіа» вже писав про  приклади та справжню мету.  

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join