Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна безпричинно заблокувала в’їзд на тимчасово окуповану частину Запорізької області

Про таке пишуть кремлівські медіа з посиланням на колаборанта Володимира Рогова. Україна нібито заблокувала в’їзд на «звільнену» частину Запорізької області, тож тепер мешканці не можуть залишити підконтрольну Києву територію. Мовляв, людей не випускають з різних надуманих причин та погрожують. Це не так.

Насправді в’їзд блокується з обох боків. Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух пояснив, що в’їзд на тимчасово окуповану частину області закрили після обстрілів російськими військовими гуманітарної колони у Запоріжжі. Наразі розробляється безпечніший алгоритм проїзду транспорту на окуповані території. Про закриття виїзду на тимчасово окуповані території через Запоріжжя з огляду на трагедію з гуманітарною колоною повідомив і голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

Інформацію про те, що окупанти не дозволяють українцям виїхати з тимчасово окупованих територій області, підтверджують і місцеві ЗМІ. Тепер для виїзду з окупації російські військові вимагають написання заяв, які мають містити всі персональні дані, копії документів, інформацію про місцеперебування під час виїзду тощо.

Тобто українська влада обмежила в’їзд для безпеки громадян, натомість окупанти блокують проїзд для отримання персональної інформації. Раніше пропагандисти поширювали фейки про те, що ЗСУ обстріляли колони біженців на Запоріжжі та Харківщині. А також маніпулювали, що Росія «радитиметься з населенням» тимчасово окупованої Запорізької області щодо визначення «кордонів». Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись