Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Австрійці вимагають припинити підтримку України

Про таке пишуть російські медіа. Мовляв, більшість австрійців хочуть, щоб їхня країна дотримувалася нейтралітету. Нібито для цього потрібно припинити допомагати Києву та зняти санкції з Росії. Мотивації до таких висловлювань нібито додала стаття в австрійському виданні Exxpress з відкритим листом-закликом. Буцімто його підписали вже 47 тисяч австрійців. Це не так.

Як пишуть фактчекери проєкту The Insider, у листі, який опублікували в Exxpress, відстежується проросійська риторика. Крім загальної кількості підписантів немає жодної іншої інформації, за якою можна було б стверджувати, що лист підписали саме австрійці. У листі не зазначено ані імен, ані псевдо користувачів, тобто немає доказів, що це люди, а не боти. Зареєструватись та проголосувати може будь-хто з будь-якої країни, оскільки сайт не проводить перевірку хоча б за електронною адресою. Населення Австрії складає близько 9 мільйонів, тому навіть 47 тисяч підписантів — це лише 0.5%, а не більшість, як стверджує агітпроп.

Автор ініціативи «блогер та підприємець» Джеральд Маркель. Він веде блог про політику в Telegram. Під час пандемії коронавірусу поширював фейки про нібито повальну смерть від вакцинації, яку він називав фашизмом, а політику влади порівнював із 1938 роком. Також Маркель підтримує політику Володимира Путіна.

За результатами опитування «Євробарометра», опублікованого на початку вересня, 50% громадян Австрії задоволені реакцією ЄС на російську агресію, 52% задоволені реакцією австрійського уряду, 50% підтримують постачання військової техніки Україні. 64% — санкції проти Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись