Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У школах Львова дітей змушують вивчати гімн Польщі

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що у Львові українських школярів змушують вивчати гімн та державну символіку Польщі. Мовляв, це все відбувається в межах відкритого уроку з історії України. Як доказ автори прикріплюють нібито скриншот з батьківського чату у вайбері. Вони також кажуть, що Україна вже готується передати свої західні території Польщі. Це — неправда. 

Над кейсом попрацювали фахівці проєкту VoxCheck, які визначили, що львівським школярам не казали вивчати гімн Польщі й жодного відкритого уроку з таким завданням не було. Фактчекери звернулися до адміністрації школи, де також спростували цю інформацію. Крім того, фахівці проаналізували скриншот, який поширили пропагандисти, і виявили, що так званий батьківський чат називається «школа 6», хоча зараз це — ліцей. Ба більше, на фейковому скриншоті вказали, що відкритий урок відбудеться об 11:15. За чинним розкладом, який вказаний на офіційному сайті ліцею, третій урок починається о 10:55 і закінчується об 11:40. Тобто час, який вказали в чаті, не збігається з чинним розкладом дзвінків. 

Пропагандисти систематично поширюють фейки та маніпуляції на тему так званого приєднання територій України до Польщі. Вони прагнуть довести, що Польща нібито також є агресором і застосовує колонізаторську політику, а Україна їй потурає. Нагадаємо, недавно ми спростували кейс, буцімто Зеленський пообіцяв Польщі західні території України в обмін на «допомогу під час контрнаступу».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись