Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У школах Львова дітей змушують вивчати гімн Польщі

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що у Львові українських школярів змушують вивчати гімн та державну символіку Польщі. Мовляв, це все відбувається в межах відкритого уроку з історії України. Як доказ автори прикріплюють нібито скриншот з батьківського чату у вайбері. Вони також кажуть, що Україна вже готується передати свої західні території Польщі. Це — неправда. 

Над кейсом попрацювали фахівці проєкту VoxCheck, які визначили, що львівським школярам не казали вивчати гімн Польщі й жодного відкритого уроку з таким завданням не було. Фактчекери звернулися до адміністрації школи, де також спростували цю інформацію. Крім того, фахівці проаналізували скриншот, який поширили пропагандисти, і виявили, що так званий батьківський чат називається «школа 6», хоча зараз це — ліцей. Ба більше, на фейковому скриншоті вказали, що відкритий урок відбудеться об 11:15. За чинним розкладом, який вказаний на офіційному сайті ліцею, третій урок починається о 10:55 і закінчується об 11:40. Тобто час, який вказали в чаті, не збігається з чинним розкладом дзвінків. 

Пропагандисти систематично поширюють фейки та маніпуляції на тему так званого приєднання територій України до Польщі. Вони прагнуть довести, що Польща нібито також є агресором і застосовує колонізаторську політику, а Україна їй потурає. Нагадаємо, недавно ми спростували кейс, буцімто Зеленський пообіцяв Польщі західні території України в обмін на «допомогу під час контрнаступу».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join