Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія перевозить ядерну зброю до кордону з Фінляндією

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, начебто після вступу Фінляндії до НАТО Росія перевозить ядерну зброю до прикордонного міста Виборг. Як доказ автори прикріплюють відео та додають, мовляв, на цьому записі везуть ядерні установки «Тополь-М» або «Ярс». Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck, які визначили, що насправді відео зняли у Володимирській області. За допомогою зворотного пошуку фактчекери також з'ясували, що воно зняте в місті Кольчугіно, яке розташоване неподалік Москви. Тобто це відео не могли зняти біля кордону з Фінляндією. Аналітики якраз знайшли запис перевезення ядерної зброї через Кольчугіно від 26 лютого 2022 року. І це відео могли використати пропагандисти, щоб нібито підтвердити перевезення ядерної зброї до міста Виборг. 

Раніше аналітикині та аналітики «Детектора медіа» досліджували, як реагували анонімні телеграм-канали на вступ Фінляндії до НАТО.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись