Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Іспанський сатиричний журнал El Jueves присвятив свою обкладинку Володимиру Зеленському та українським військовим, які корчаться від болю

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що іспанський сатиричний журнал El Jueves опублікував обкладинку із Зеленським та українськими військовими, які корчаться від болю. Попереду них зображений кошик, наповнений чоловічими геніталіями. Також на обкладинці зображений напис: «Їхній останній святий тиждень». Це — неправда. 

Фактчекери VoxCheck перевірили цей кейс і з'ясували, що такої обкладинки не мав жоден із випусків журналу El Jueves. На обкладинці, яку поширили у мережі, вказаний номер випуску — 2375. Хоча насправді випуск із цим номером має іншу обкладинку та був опублікований ще 29 листопада 2022 року. Власне, його можна знайти на офіційному сайті видання. Натомість такої обкладинки з Володимиром Зеленським та українськими військовими не існує.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись