Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда застосовує тактику «велика брехня»

Велика брехня — прийом пропаганди, який був описаний ще в 1925 році Адольфом Гітлером у книзі «Моя боротьба», що стала ідеологічною основою націонал-соціалізму.

Німецький диктатор визначав це поняття як «брехню настільки велику, що ніхто не повірить у те, що хтось мав сміливість спотворити реальність так безсоромно».

Правильно скомпонована і добре вигадана «велика брехня» викликає у слухача чи глядача глибоку емоційну травму, яка потім надовго визначає його погляди всупереч будь-яким аргументам логіки та розуму. Особливо добре працюють у цьому сенсі хибні описи жорстоких знущань із дітей чи жінок. Російська пропаганда добре вивчила спадщину, принципи та методи свого «заклятого ідеологічного ворога» Гітлера і часто використовує цей прийом у своїй роботі.

Прикладом системного дезінформаційного наративу є нібито робота в Україні численних «американських біологічних лабораторій». Російські пропагандисти поширювали вкрай абсурдні меседжі про наявність в Україні «бойових комарів», птахів та кажанів, призначених для поширення небезпечних вірусів на солдатів окупаційної армії. Продовженням цього наративу були фейки про наявність у крові полонених бійців ЗСУ небезпечних інфекційних хвороб, наприклад, лихоманки Західного Нілу. Агітпроп наголошував, що над ними проводилися «секретні експерименти», які перетворили українських військових на «наджорстоких чудовиськ».

Пропагандисти вигадували й інші абсолютно дикі фейки. Так, вони стверджували, що під час оборони Маріуполя у 2022 році «українські нацисти» з «Азова» нібито «ґвалтували вагітних жінок [місцевих мешканок, які ховалися у підвалах від обстрілів] за їжу» та катували їх. Частина з дівчат при тому були неповнолітніми.

Агітпроп використовував «велику брехню» ще під час АТО у 2014-2015 роках. Можна згадати фейк про нібито розп'яття на хресті та спалення живцем бойовика «ДНР» («ополченця») «найманцями батальйону "Азов"», а також, звісно, «невмирущу класику» — розп'яття «мальчіка в трусіках» у Слов'янську після його звільнення у 2014 році від російських терористичних банд Ігоря Стрєлкова (Гіркіна). В обох випадках використовується алюзія на розп'яття Ісуса Христа, яка добре вписується в загальну канву російської пропаганди, одним із наріжних каменів якої є православ'я.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись