Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Tactics and tools Як російська пропаганда застосовує тактику «велика брехня»

Велика брехня — прийом пропаганди, який був описаний ще в 1925 році Адольфом Гітлером у книзі «Моя боротьба», що стала ідеологічною основою націонал-соціалізму.

Німецький диктатор визначав це поняття як «брехню настільки велику, що ніхто не повірить у те, що хтось мав сміливість спотворити реальність так безсоромно».

Правильно скомпонована і добре вигадана «велика брехня» викликає у слухача чи глядача глибоку емоційну травму, яка потім надовго визначає його погляди всупереч будь-яким аргументам логіки та розуму. Особливо добре працюють у цьому сенсі хибні описи жорстоких знущань із дітей чи жінок. Російська пропаганда добре вивчила спадщину, принципи та методи свого «заклятого ідеологічного ворога» Гітлера і часто використовує цей прийом у своїй роботі.

Прикладом системного дезінформаційного наративу є нібито робота в Україні численних «американських біологічних лабораторій». Російські пропагандисти поширювали вкрай абсурдні меседжі про наявність в Україні «бойових комарів», птахів та кажанів, призначених для поширення небезпечних вірусів на солдатів окупаційної армії. Продовженням цього наративу були фейки про наявність у крові полонених бійців ЗСУ небезпечних інфекційних хвороб, наприклад, лихоманки Західного Нілу. Агітпроп наголошував, що над ними проводилися «секретні експерименти», які перетворили українських військових на «наджорстоких чудовиськ».

Пропагандисти вигадували й інші абсолютно дикі фейки. Так, вони стверджували, що під час оборони Маріуполя у 2022 році «українські нацисти» з «Азова» нібито «ґвалтували вагітних жінок [місцевих мешканок, які ховалися у підвалах від обстрілів] за їжу» та катували їх. Частина з дівчат при тому були неповнолітніми.

Агітпроп використовував «велику брехню» ще під час АТО у 2014-2015 роках. Можна згадати фейк про нібито розп'яття на хресті та спалення живцем бойовика «ДНР» («ополченця») «найманцями батальйону "Азов"», а також, звісно, «невмирущу класику» — розп'яття «мальчіка в трусіках» у Слов'янську після його звільнення у 2014 році від російських терористичних банд Ігоря Стрєлкова (Гіркіна). В обох випадках використовується алюзія на розп'яття Ісуса Христа, яка добре вписується в загальну канву російської пропаганди, одним із наріжних каменів якої є православ'я.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join