Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У мережі поширюють фото фейкового листа від СБУ до Посольства України в Німеччині

Прокремлівські телеграм-канали поширюють фото листа нібито від СБУ до Посольства України в Німеччині з вимогою надати відомості про всіх повнолітніх чоловіків, які беруть участь у мітингах, для подальшого відправлення їхніх даних до ТЦК та СП. 

Після верифікації листа в Міністерстві закордонних справ України Центр протидії дезінформації повідомив, що цей «документ» є фейковим. Текст листа містить ознаки редагування в фотошопі, на «документі» немає електронного підпису, а також є помилки в оформленні листа. Крім цього, лист буцімто від СБУ було написано на бланку Посольства України в Німеччині, а це не відповідає правилам організації діловодства. 

Поширюючи подібні фейки, російські пропагандисти намагаються посіяти паніку серед українців, що перебувають за кордоном, зокрема в Німеччині. Варто зауважити, що цей вкид дезінформації відбувся на фоні нової версії Законопроєкту про мобілізацію

• Читайте також: В Україні нібито закликають людей мобілізуватися до лав ЗСУ цілими сімʼями

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись