Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Києві нібито можуть знищити понад 70 храмів канонічної УПЦ

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, що міськрада Києва нібито розглядає питання щодо знесення храмів канонічної УПЦ — у списку, як стверджують пропагандисти, понад 70 об'єктів. А у Вінницькій області вже буцімто навіть працюють бульдозери. 

На цю «новину» звернули увагу фахівці з Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки й спростували її. Вони зʼясували, що на сайті міської ради столиці немає будь-яких новин, заяв чи петицій щодо знищення культових споруд. Пошук за запитом «УПЦ» видає там новину від 20 квітня 2023 року з проханням міськради Києва до Кабміну й РНБО вжити невідкладних заходів щодо припинення з УПЦ Московського патріархату договорів оренди або користування культовими спорудами, які перебувають у державній власності. І тут немає жодного слова про знищення храмів.

Нічого подібного не знайти й на офіційному сайті Вінницької міськради. Найсвіжіша новина з поміткою «УПЦ» датована 28 квітня 2023 року і йдеться в ній про звернення до народних депутатів із проханням пришвидшити розгляд законопроєктів, що забороняють діяльність Московської церкви в Україні.

Мета цього дезінформаційного вкиду полягає в тому, щоби вкотре спробувати розсварити українців на релігійному підґрунті. З іншого боку, росіяни бажають демонізувати українську владу, яка нібито «чхати хотіла» на українців-вірян УПЦ. Дізнайтеся більше про те, як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «грішники».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись