Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Києві нібито можуть знищити понад 70 храмів канонічної УПЦ

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, що міськрада Києва нібито розглядає питання щодо знесення храмів канонічної УПЦ — у списку, як стверджують пропагандисти, понад 70 об'єктів. А у Вінницькій області вже буцімто навіть працюють бульдозери. 

На цю «новину» звернули увагу фахівці з Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки й спростували її. Вони зʼясували, що на сайті міської ради столиці немає будь-яких новин, заяв чи петицій щодо знищення культових споруд. Пошук за запитом «УПЦ» видає там новину від 20 квітня 2023 року з проханням міськради Києва до Кабміну й РНБО вжити невідкладних заходів щодо припинення з УПЦ Московського патріархату договорів оренди або користування культовими спорудами, які перебувають у державній власності. І тут немає жодного слова про знищення храмів.

Нічого подібного не знайти й на офіційному сайті Вінницької міськради. Найсвіжіша новина з поміткою «УПЦ» датована 28 квітня 2023 року і йдеться в ній про звернення до народних депутатів із проханням пришвидшити розгляд законопроєктів, що забороняють діяльність Московської церкви в Україні.

Мета цього дезінформаційного вкиду полягає в тому, щоби вкотре спробувати розсварити українців на релігійному підґрунті. З іншого боку, росіяни бажають демонізувати українську владу, яка нібито «чхати хотіла» на українців-вірян УПЦ. Дізнайтеся більше про те, як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «грішники».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join