Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Внаслідок обстрілу ЗСУ «пекарні» в Лисичанську нібито загинуло 28 «мирних жителів»

Проросійські ресурси поширили інформацію, що 3 лютого 2024 року ЗСУ завдали «жорстокого удару» по Лисичанську Луганської області, внаслідок якого обвалилася двоповерхова будівля «пекарні» й нібито постраждали «мирні жителі». Про це писав, зокрема, й гауляйтер окупованої Луганщини Леонід Пасічник у своєму телеграм-каналі. Наступного дня, 4 лютого, після завершення розбору завалів росіяни заявили про 28 загиблих «цивільних» і звинуватили в цьому ЗСУ. 

Проте вже 5 лютого сам Пасічник у своєму телеграм-каналі визнав, що під час обстрілу загинув міністр надзвичайних ситуацій «ЛНР», полковник Олексій Потелещенко. Той у 2019 році отримав громадянство Росії, працював у лавах так званої «Народної міліції ЛНР», а вже у 2023 році очолив окупаційне МНС на ТОТ Луганщини. 

Як повідомляє британське медіа Reuters, за дизайном і кольором обстріляної будівлі, а також за знаком, що збігається з файловими знімками місцевості, вдалося підтвердити місце зйомки відео, яким поділилося МНС Росії. На картах Google воно збігається з місцем розташування ресторану «Адріатика» на вулиці Московській у Лисичанську. Тобто, удар був завданий не по пекарні, що стоїть поряд із рестораном, а якраз-таки по «Адріатиці». Про це також пише й український блогер, журналіст Денис Казанський, посилаючись на пропагандистку Анастасію Кашеварову, яка до того ж стверджує, що в ресторані з міністром МНС «ЛНР» було багато силовиків. За її словами, вони святкували день народження «високопоставленого чоловіка». Проте їх нібито здали місцеві жителі, які не підтримують діяльність окупаційної влади. 

Поширюючи дезінформацію про обстріл «пекарні» й загибель внаслідок цього 28 «мирних жителів», росіяни прагнуть демонізувати українську армію й підживити свій наратив про «звірства ЗСУ» проти мирного населення ТОТ. Раніше «Детектор медіа» спростовував інформацію, що ЗСУ нібито обстріляли ринок у Донецьку. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись