Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ нібито обстріляли ринок у Донецьку

Російські пропагандисти й політики пишуть про те, що вранці 21 січня 2024 року донецький ринок «Меркурій» потрапив під обстріл української армії. Мовляв, це так заведено в ЗСУ — стріляти по ринку, ще й у вихідний день.

Насправді українські військові не причетні до цих обстрілів, про що повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Сили, які перебувають у підпорядкуванні ОСУВ «Таврія» і час від часу знищують росіян у Донецькій області, в цьому випадку бойової роботи засобами ураження не вели. Про це зазначили в об’єднаному пресцентрі Сил оборони Таврійського напрямку й додали: «Донецьк — це Україна! росії доведеться відповідати за відібрані життя українців».

Цим фейком агітпроп прагне підживити наратив про те, що «ЗСУ з 2014 року бомбили Донбас» і нібито продовжують це робити. Тобто, у цьому випадку пропагандисти вдаються до тактики віддзеркалення, намагаючись виправдати звірства російської армії. Раніше ми спростовували інформацію, нібито українська влада визнала, що доведеться віддати окуповані території росіянам.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись