Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У мережі поширюють фальшиву «памʼятку» від імені Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Про це повідомили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. У ній рекомендують використовувати в ефірі телеканалів українську лайку замість російських матюків.

Для створення фейку використали стару емблему Міністерства культури, якого в Україні немає з 2019-го  (у 2021-му створено Міністерство культури та інформаційної політики). Автори «памʼятки» вжили російське слово «мат», якого немає в українській мові (є «лайка», «матюки» чи «матюччя»).

Перелік «рекомендованих термінів» охоплює як зразки української лайки, так і дослівно перекладені російські матюки. Така добірка з’явилася в рунеті ще на початку 2010-х, її можна знайти в архіві Pikabu та інших розважальних сайтів.

Російська пропаганда систематично поширює у соціальних мережах та месенджерах фейкові документи від імені різних органів влади: КМУ, СБУ, Верховної Ради, обласних адміністрацій. У такий спосіб намагаються підірвати довіру до органів влади.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись