Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Верховна Рада України публікує відео з комп’ютерних ігор, видаючи це за справжні кадри війни

Таке повідомлення шириться соціальними мережами й ворожими телеграм-каналами. У ньому йдеться, що Парламент удається до хитрощів: публікує різноманітні відео з комп’ютерних ігор, видаючи це за справжні кадри. Мовляв, Україна зазнає величезних поразок і намагається хоч якось стабілізувати настрої населення. Пропагандисти до свого допису додають імовірний скриншот, у якому нібито зображена публікація з телеграм-каналу Верховної Ради. Проте це — вигадка.

За словами фактчекерів VoxCheck, немає жодних підтверджень того, що телеграм-канал Верховної Ради публікував чи робив репост такого допису. Фахівці під час дослідження не знайшли такої публікації. Ба більше, офіційний телеграм-канал Парламенту верифікований та має відповідну позначку-прапорець «✓», що свідчить про автентичність каналу. Натомість на пропагандистському скриншоті прапорця немає. Орім цього, на скриншоті телеграм-каналу можна помітити, що кількість підписників сягає близько 350 тис. Однак на офіційний телеграм-канал Верховної Ради підписано близько 223 тис. осіб.

Пропагандисти поширюють цей фейк, щоб підживлювати наратив про те, що Україна у цій війні зазнає поразки.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись