Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Швейцарії заборонили переказувати гроші в Україну, зокрема й донатити на ЗСУ

Таке повідомлення шириться соціальними мережами й ворожими телеграм-каналами. У ньому йдеться, що переказувати кошти на допомогу Україні у Швейцарії заборонено. Мовляв, усі благодійні платформи не діють на території країни. Як доказ пропагандисти прикріплюють відео користувачки TikTok, у якому вона нібито скаржиться на те, що не може переказати гроші в Україну. Проте це — неправда. 

Як повідомляють фахівці StopFake, у Швейцарії не існує заборони на переказ грошей на будь-який рахунок в Україні. Фактчекери кажуть: Швейцарія входить до десятки країн, жителі якої найчастіше донатять гроші на допомогу Україні через платформу United24, зокрема й на потреби Збройних сил України.

Пропагандисти поширюють цей фейк, щоб вкотре дискредитувати Україну та показати, як ніби її не підтримує Захід, що аж забороняє переказувати кошти зі своїх банків. У такий спосіб вони намагаються натякнути, що Україні та українцям ніхто не хоче допомагати. Однак безумовна допомога наших партнерів демонструє справжнє ставлення світу до війни в Україні.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись