Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні розробили проєкт закону, який дасть змогу без причини вимикати всім мобільний зв’язок та інтернет

Така інформація шириться у мережі. Зокрема, на YouTube-каналі блогера, який раніше ширив фейки та маніпуляції щодо COVID-19. У повідомленнях ідеться, що Верховна Рада запропонувала  проєкт закону, який нібито регламентує постійне вимкнення мобільного зв’язку та інтернету за бажанням уповноваженого органу. Проте це — неправда. 

Фактчекери VoxCheck дослідили цей кейс та встановили, що блогер неправильно протрактував положення документа. Фактчекери пояснюють, що блогер процитував уривки законопроєкту №8185, який зареєстрували у Верховній Раді 7 листопада. 

У документі йдеться про доповнення статті 43 закону «Про електронні комунікації». Нововведення пов’язані з використанням безпілотників правоохоронними органами України. Зокрема  проєктом пропонується: 

«Дозволити використовувати радіоелектронні засоби або випромінювальні пристрої спеціального призначення для тимчасового обмеження електронної комунікації в окремих місцевостях для усунення загрози від безпілотників».

Саме цей пункт блогер інтерпретував як такий, «що стосується цивільних людей». Проте насправді всі пропозиції стосуються комунікації для усунення загрози від безпілотників.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись