Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Троє харків’ян загинули в Пункті незламності

Такі повідомлення поширюють російські пропагандисти у соціальних мережах, зокрема, у телеграм-каналах. У повідомленнях ідеться, що харків’яни загинули від отруєння чадним газом в одному з Пунктів незламності. Мовляв, влада недбало поставилася до безпеки українців, тому є уже перші жертви. Як доказ пропагандисти прикріплюють нібито скриншоти справжніх матеріалів на українських інформаційних ресурсах. Проте це — неправда.

Як повідомляють фактчекери VoxCheck, це вигадана новина, а скриншоти матеріалів відредаговані в графічному редакторі. Редактори низки видань та інформагенств, зокрема «Укрінформ», підтвердили, що на їхніх сайтах таку новину ніколи не публікували. На інформаційний запит речниця голови харківської ОВА повідомила, що інформація про смерть трьох людей не відповідає дійсності. 

Пропагандисти поширюють фейк, аби залякати українське суспільство та переконати в тому, що нібито про них ніхто не піклується. Нещодавно до свого словника новомови окупанти додали словосполучення «пункти бездарності», що натякає на їхньому бажанні знецінити та спаплюжити намагання держави допомогти українцям. До цього пропагандисти стверджували, що Пункти незламності стають ціллю для ракетного удару ворога. Мовляв, українська влада, створюючи їх, навмисно провокує Росію на ракетний обстріл. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись