Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні розробили проєкт закону, який дасть змогу без причини вимикати всім мобільний зв’язок та інтернет

Така інформація шириться у мережі. Зокрема, на YouTube-каналі блогера, який раніше ширив фейки та маніпуляції щодо COVID-19. У повідомленнях ідеться, що Верховна Рада запропонувала  проєкт закону, який нібито регламентує постійне вимкнення мобільного зв’язку та інтернету за бажанням уповноваженого органу. Проте це — неправда. 

Фактчекери VoxCheck дослідили цей кейс та встановили, що блогер неправильно протрактував положення документа. Фактчекери пояснюють, що блогер процитував уривки законопроєкту №8185, який зареєстрували у Верховній Раді 7 листопада. 

У документі йдеться про доповнення статті 43 закону «Про електронні комунікації». Нововведення пов’язані з використанням безпілотників правоохоронними органами України. Зокрема  проєктом пропонується: 

«Дозволити використовувати радіоелектронні засоби або випромінювальні пристрої спеціального призначення для тимчасового обмеження електронної комунікації в окремих місцевостях для усунення загрози від безпілотників».

Саме цей пункт блогер інтерпретував як такий, «що стосується цивільних людей». Проте насправді всі пропозиції стосуються комунікації для усунення загрози від безпілотників.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join