Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Служба безпеки України погрожує поліціянтам смертною карою за співпрацю з Росією

Таку інформацію поширили російські медіа.

Доказом слугує лист, який нібито надійшов колишньому співробітнику силових структур, який проживає на тимчасово окупованій частині Запорізької області.

У тексті листа йдеться, що пенсіонера засуджено до смертної кари за зраду присязі України та співробітництво з Росією, і вирок буде виконано «найближчим часом». Йому дають 15 діб, щоб вивезти родину на підконтрольну Україні територію, а в разі втечі натякають, що син, який перебуває в Запоріжжі, може постраждати. Наприкінці листа зазначено, що найліпший варіант для колаборанта – це вбити себе.

Цей лист – фейк, зазначають фактчекери проєкту «По той бік новин». Офіційні листи від СБУ мають бути на бланку з реквізитами, вихідним номером і підписом. Колаборанти демонструють лише текст, надрукований на папері й написаний російською мовою.

Про те, що документ є підробкою, свідчить безліч граматичних і пунктуаційних помилок. Інші помилки у листі – фактологічні. У листі зазначається, що зрадник отримав смертельний вирок згідно з Кримінальним кодексом України. В Україні смертна кара заборонена 22 роки. Її відсутність була обов'язковою умовою для перебування нашої країни в Раді Європи.

Російська пропаганда не вперше використовує фейкові документи для поширення дезінформації про СБУ.

«Подібні заяви окупантів – це спроба заплямувати українські спецслужби. Крім того, росіяни і їхні прибічники хочуть перекласти відповідальність за власні воєнні злочини, адже відомо, що "узаконити" страту намагаються самі окупанти», – зазначають фактчекери. Детальніше. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись