Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українські військові застрелили кількох мирних жителів під час спроби збити іранські дрони

Про це написали російські сайти з посиланням на німецьке видання Der Spiegel. Нібито під час збивання дронів зі стрілецької зброї кулі потрапили у випадкових людей. Проте це неправда.

Російські пропагандисти перекрутили завершення статті «Як Україна збиває російські безпілотники-камікадзе» Йорга Ремера. Журналіст написав, що «українці мають бути обережні з такими пострілами, щоби кулі не зачепили мирних жителів. Багато людей вже загинуло від таких пострілів».

Аналітики StopFake звернулися до Ремера по пояснення. Він відповів, що це загальне твердження, не йдеться про смерті в Україні. Після цього журналіст дописав останнє речення статті: «Багато людей вже загинуло від таких пострілів в інших місцях». І додав посилання на свою іншу статтю «Кожна куля, випущена вгору, падає донизу».

Російські пропагандисти вдаються до таких маніпуляцій, щоб показати, нібито атаки росіян по українських містах не несуть загрози мирним жителям. У такий спосіб вони перекладають відповідальність за свої злочини на українську армію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись