Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Служба безпеки України погрожує поліціянтам смертною карою за співпрацю з Росією

Таку інформацію поширили російські медіа.

Доказом слугує лист, який нібито надійшов колишньому співробітнику силових структур, який проживає на тимчасово окупованій частині Запорізької області.

У тексті листа йдеться, що пенсіонера засуджено до смертної кари за зраду присязі України та співробітництво з Росією, і вирок буде виконано «найближчим часом». Йому дають 15 діб, щоб вивезти родину на підконтрольну Україні територію, а в разі втечі натякають, що син, який перебуває в Запоріжжі, може постраждати. Наприкінці листа зазначено, що найліпший варіант для колаборанта – це вбити себе.

Цей лист – фейк, зазначають фактчекери проєкту «По той бік новин». Офіційні листи від СБУ мають бути на бланку з реквізитами, вихідним номером і підписом. Колаборанти демонструють лише текст, надрукований на папері й написаний російською мовою.

Про те, що документ є підробкою, свідчить безліч граматичних і пунктуаційних помилок. Інші помилки у листі – фактологічні. У листі зазначається, що зрадник отримав смертельний вирок згідно з Кримінальним кодексом України. В Україні смертна кара заборонена 22 роки. Її відсутність була обов'язковою умовою для перебування нашої країни в Раді Європи.

Російська пропаганда не вперше використовує фейкові документи для поширення дезінформації про СБУ.

«Подібні заяви окупантів – це спроба заплямувати українські спецслужби. Крім того, росіяни і їхні прибічники хочуть перекласти відповідальність за власні воєнні злочини, адже відомо, що "узаконити" страту намагаються самі окупанти», – зазначають фактчекери. Детальніше. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join