Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Херсоні нібито виявили бактеріальну інфекцію

Проросійські телеграм-канали з посиланням на голову окупаційної адміністрації Херсонської області ― колаборанта Володимира Сальдо ― поширюють повідомлення про буцімто спалах бактеріальної інфекції в Херсоні. Пропагандисти додають, що інфекцію спричинило «забруднення Дніпра тілами українських військових і вихід з ладу очисних споруд». Під загрозою ж нібито перебуває населення «підконтрольних ЗСУ районів». 

Проте після верифікації інформації в Херсонської ОВА про санітарно-епідемічну ситуацію в місті, Центр протидії дезінформації повідомив, що жодних спалахів інфекцій не фіксували, а епідемічна ситуація в нормі. 

Також нещодавно в Чорнобаївській громаді Черкаської області проводили щоденне дослідження санітарних показників води. Утім, і там Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів не знайшла небезпечних відхилень від норм, додають у ЦПД.

Цим вкидом росіяни намагаються в черговий раз посіяти паніку серед мешканців Херсонської області та дискредитувати військових ЗСУ, мертві тіла яких є буцімто причиною забруднення Дніпра та, відповідно, і самої інфекції.

Раніше ми документували подібні фейки, що стосувалися Херсона та області:
Російський пропагандистський телеграм-канал: У деяких підрозділах ЗСУ виявили великий спалах відкритої форми туберкульозу;
Більше десятка солдатів ЗСУ нібито померли від невідомої шлунково-кишкової інфекції;
У Херсоні нібито спалах холери через руйнування на Каховській ГЕС.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись