Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Посольство США в Україні нібито повідомило, що Росія готує атаку на урядові об’єкти в Києві

Російські пропагандистські ресурси з посиланням на Посольство США в Україні поширили повідомлення, що найближчим часом Росія готує атаку на урядові об’єкти в Києві. У зв’язку з цим США нібито закликають своїх громадян терміново покинути Україну. 

Насправді ця інформація є викривленою та не відповідає дійсності, пишуть у Центрі протидії дезінформації. Пропагандисти послалися на одне з повідомлень Посольства США в Україні від 2022 року.

Станом на 22 серпня 2024 року останнє повідомлення на сайті відомства датується 21 серпня 2024 року. Посольство США в Україні оприлюднило таке попередження: «Упродовж наступних кількох днів і до вихідних існує підвищений ризик як нічних, так і денних російських безпілотних і ракетних атак по всій Україні у зв’язку з Днем Незалежності України 24 серпня».

Громадянам США порекомендували слідкувати за повідомленнями місцевих ЗМІ, дізнатися про місця розташування укриттів і сховатися там у разі оголошення повітряної тривоги, а також дотримуватися вказівок українських посадових осіб і служб швидкого реагування у випадку надзвичайної ситуації. 

Однак про жодні удари по урядових об’єктах і рекомендації залишити Україну в повідомленні Посольства США не йдеться. У ЦПД додають, що небезпека російських ракетних і дронових ударів по Києву та інших містах України існує постійно, незалежно від святкових днів і «круглих дат». 

Росія регулярно поширює дезінформацію про удари по Україні, намагаючись залякати українців. Наприклад, 12 серпня 2024 року ми документували фейк російських пропагандистів про те, що місцева влада в Києві нібито закликає містян покинути свої домівки, якщо ті живуть поблизу «центрів прийняття рішень».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись