Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк «Укрпошта» нібито випустила марки з російськими військовополоненими та написом «На коліна перед Україною!»

Російські ресурси поширили інформацію, що «Укрпошта» нібито презентувала марку під назвою «На коліна перед Україною!» із зображенням російських військовополонених у Курській області. У якості «доказу» пропагандисти навели відповідний скриншот зі сторінки компанії в соцмережі X. 

Скриншот StopFake

Насправді «Укрпошта» не випускала марки про Курську операцію, пишуть у проєкті StopFake. В оригінальному дописі в соцмережі X SMM-менеджер компанії запитує: «Так, хто це зробив?», ― тим самим даючи знати, що вони такої марки не створювали. В українському інфопросторі публікацію «Укрпошти» сприйняли як жарт (оскільки це він і був), однак російські пропагандисти сприйняли це повідомлення всерйоз. 

У розділі «Поштові марки воєнного часу» на сайті «Укрпошти» такого товару також немає. Як варіант, це може бути створена в фоторедакторі підробка. Або таку марку хтось дійсно замовив за допомогою сервісу «Власна марка», який дозволяє замовити поштову продукцію — марки, конверти, листівки з власним дизайном для особистого використання. 

Нещодавно подібна ситуація сталася з маркою, присвяченою вбитій 19 липня 2024 року Ірині Фаріон. Низка російських та українських медіа поширили новину про випуск такої марки, однак пізніше представники «Укрпошти» уточнили, що продукцію замовили близькі загиблої в межах проєкту «Власна марка». 

Раніше ми аналізували фейк, мовляв, «Укрпошта» випустила марку з ветераном дивізії Ваффен СС «Галичина» Ярославом Гуньком.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись