Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake «Укрпошта» нібито випустила марки з російськими військовополоненими та написом «На коліна перед Україною!»

Російські ресурси поширили інформацію, що «Укрпошта» нібито презентувала марку під назвою «На коліна перед Україною!» із зображенням російських військовополонених у Курській області. У якості «доказу» пропагандисти навели відповідний скриншот зі сторінки компанії в соцмережі X. 

Скриншот StopFake

Насправді «Укрпошта» не випускала марки про Курську операцію, пишуть у проєкті StopFake. В оригінальному дописі в соцмережі X SMM-менеджер компанії запитує: «Так, хто це зробив?», ― тим самим даючи знати, що вони такої марки не створювали. В українському інфопросторі публікацію «Укрпошти» сприйняли як жарт (оскільки це він і був), однак російські пропагандисти сприйняли це повідомлення всерйоз. 

У розділі «Поштові марки воєнного часу» на сайті «Укрпошти» такого товару також немає. Як варіант, це може бути створена в фоторедакторі підробка. Або таку марку хтось дійсно замовив за допомогою сервісу «Власна марка», який дозволяє замовити поштову продукцію — марки, конверти, листівки з власним дизайном для особистого використання. 

Нещодавно подібна ситуація сталася з маркою, присвяченою вбитій 19 липня 2024 року Ірині Фаріон. Низка російських та українських медіа поширили новину про випуск такої марки, однак пізніше представники «Укрпошти» уточнили, що продукцію замовили близькі загиблої в межах проєкту «Власна марка». 

Раніше ми аналізували фейк, мовляв, «Укрпошта» випустила марку з ветераном дивізії Ваффен СС «Галичина» Ярославом Гуньком.

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join