Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ буцімто здійснили хімічну атаку в Курській області

Проросійські телеграм-канали стверджують, що військовослужбовці ЗСУ здійснили хімічну атаку на Курщині через «неможливість прорвати» російську оборону. Як пишуть пропагандисти, українські військові застосували хімічну зброю по російських позиціях, порушивши норми міжнародного права. 

Проте це черговий фейк росіян, повідомляють у Центрі протидії дезінформації. Пропагандисти не наводять жодних реальних доказів, які свідчили б про правдивість цієї інформації. Крім цього, Україна є підписантом Конвенції про заборону хімічної зброї та суворо дотримується взятих на себе міжнародних зобов’язань щодо незастосування та нерозповсюдження хімічної зброї. Цей факт неодноразово підтверджували в Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), що працює під егідою ООН. 

Водночас саме російські так звані «воєнкори» (ті ж самі пропагандисти) час від часу поширюють відео, де показано застосування російськими військами хімічної зброї по українських позиціях, що є воєнним злочином і відвертим порушенням законів війни. 

Подібні фейки ― частина стратегії Кремля щодо інформаційної відповіді на події в Курській області. Про це раніше розповідав керівник ЦПД, офіцер Сил оборони України Андрій Коваленко.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись