Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Херсоні нібито спалах холери через руйнувань на Каховській ГЕС

Російські медіа активно поширюють дезінформацію про "епідемію" холери в Херсоні, яку українська влада нібито намагається приховати. «Інфекція спалахнула у підконтрольному Києву Херсоні, бо українська влада після руйнування Каховської ГЕС не провела санітарну обробку», – стверджують прокремлівські медіа. Цей фейк почали розкручувати російські медіа та боти в соціальних мережах у першу річницю російського теракту, коли було підірвано Каховську ГЕС.

На це звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що станом на липень 2024 року, Міністерство охорони здоров’я України не зафіксувало жодного випадку холери. За даними ВООЗ, опублікованими 19 червня, за перше півріччя 2024 року в Європейському регіоні зареєстровано 105 випадків захворювання на холеру – всі вони були на острові Майотта (заморський регіон Франції). В Україні у 2024 році спалахи холери не реєструвалися.

Холера – це гостре діарейне захворювання, викликане інфекцією кишечника шкідливими бактеріями. Чиста питна вода та належні санітарні умови можуть запобігти спалаху холери, але через російську агресію та значне погіршення якості життя прифронтові населені пункти дійсно стикаються з підвищеним ризиком інфекційних хвороб. Саме тому російські медіа методично поширюють цей фейк з початку широкомасштабного вторгнення в Україну.

Цілеспрямоване руйнування російською армією української критичної інфраструктури, включаючи системи водопостачання та водовідведення, створює ідеальні умови для виникнення інфекційних епідемій на українських територіях. Проте Україна ефективно долає ці виклики, посилюючи моніторинг епідеміологічної ситуації в країні. З червня 2024 року в Україні діє сезонний посилений епіднагляд за холерою – пацієнтів з гострими кишковими інфекціями додатково обстежують на холеру. Також проводяться активні дослідження зразків зовнішнього середовища: моніторинг проб стічних вод, прісної та морської води.

Початок сезону посиленого епіднагляду за кишковими інфекціями в Україні і став підґрунтям для поширення російського фейку, хоча безперервне спостереження за холерою в країні ведеться впродовж усього року, а в період з 1 червня по 1 жовтня моніторинг посилюється. Це - рутинний процес, пов’язаний з тим, що підвищення температури навколишнього середовища створює сприятливі умови для розмноження холерного вібріону, тому ризики інфікування зростають.

Піки випадків захворювання на холеру в Україні були зареєстровані у 1998, 1999 та 2007 роках. Останній спалах холери в Україні стався у 2011 році в Маріуполі, тоді зафіксували 33 випадки захворювання на холеру і 24 випадки вібріоносійства (безсимптомні хворі) – інфекцію привезли до портового міста з іншої країни. Міністерство охорони здоров’я України наголошує, що холера не є ендемічним захворюванням для України. Інфекція поширена в країнах Азії, Близького Сходу, Африки, Південної та Центральної Америки.

Після російського теракту з підривом Каховської ГЕС 6 червня 2023 року саме Росія відмовилася пускати незалежних експертів, спостерігачів та гуманітарних працівників на територію зруйнованої станції та затоплених українських населених пунктів. Україна не лише ініціювала розслідування, але й повністю співпрацювала з незалежними експертами, надавши повний доступ до постраждалих районів, свідків, всієї інформації та доказів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись