Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В ізраїльтян з подвійним громадянством нібито відбирають паспорти в Україні для мобілізації

Пропагандисти стверджують, що кілька сотень громадян з подвійним громадянством Ізраїлю та України не можуть перетнути кордон через те, що їхні паспорти вилучила прикордонна служба. Мовляв, щоб повернути документи, їм потрібно оновити дані у територіальному центрі комплектування, після чого їх можуть мобілізувати. Втім це - фейк.

На це звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони знайшли оригінал фото, яке було відредаговане пропагандистами. Знімок був опублікований ще у 2017 році Святошинським відділом Київської Державної міграційної служби України і насправді містить рукописну інформацію про стан готовності замовлених паспортів.

До того ж такі дії прикордонників не мали б сенсу, оскільки Україна не визнає подвійного громадянства. Відповідно, громадяни з подвійним громадянством Ізраїлю та України в правовому полі вважаються лише громадянами України і на них поширюються відповідні права та обов’язки. Тобто, військовозобов’язані чоловіки з подвійним громадянством не мають права залишати Україну. Це пояснив представник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб вкотре зірвати мобілізаційну кампанію у країні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись