Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У зв'язку з наступаючим дефолтом, українці стоять у великих чергах та скуповують валюту

У мережі поширюється інформація про те, що українці нібито стоять у великих чергах до обмінних пунктів, намагаючись обміняти гривні. Користувачі, які розповсюджують фотографії черг, стверджують, що це пов’язано з новинами про можливий дефолт. У деяких київських обмінниках валюти вже нібито немає, що зазначають пропагандисти. Втім це - фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Інформація про те, що українці масово стоять у чергах перед обмінниками, не відповідає дійсності. Для створення паніки в Україні зловмисники публікують вигадані коментарі про черги разом з архівними або відредагованими фотографіями.

Фотографія обмінника з написом «Валюти немає» була насправді відредагована. Оригінал цієї фотографії був розміщений на гугл-картах київського обмінного пункту Obmen24 ще два роки тому. Зловмисники змінили оголошення про необхідність перевіряти купюри біля каси на напис «Валюти немає».

Інша фотографія, на якій видно чергу біля відділення А-Банку, взагалі не стосується поточних подій. Оригінал цієї фотографії належить Суспільному Чернівці. Вона була опублікована у липні 2022 року і на ній зображена черга для оформлення заявки на виплати від міжнародних організацій. У публікації Суспільного Чернівці йдеться, що в А-Банку допомагають оформляти заявку на виплати, однак це можна зробити і самостійно онлайн.

Повідомлення про майбутній дефолт України, на думку багатьох експертів, також не відповідають дійсності. У серпні 2022 року Україна отримала два роки відстрочки за кредитами – цей термін визначався виходячи з того, що ніхто не знав, скільки триватиме війна. Таким чином, Україна повинна домовитися з іноземними кредиторами до 1 серпня про реструктуризацію держборгу. Станом на зараз Міжнародний валютний фонд активно лобіює нову відстрочку для України.

«Україна не має намірів платити за тим графіком, який був погоджений два роки тому. МВФ дозволяє не дотримуватися цього графіка і благословив Україну на нові переговори з кредиторами про новий графік платежів», – пояснює в коментарі для BBC Україна керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев також наголошує, що дефолту в Україні не буде, адже для цього немає жодних підстав.

У такий спосіб пропагандисти сіють паніку серед українців на фоні напруженості, спричиненою російською агресією проти України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись