Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Чехії українцям забороняють вхід у торгові точки, а в Польщі, куди «рвонуло» найбільше українців, у магазинах посили охорону

Щоденна російська газета «Комсомольская правда» та деякі російські телеграм-канали і блогери продовжують у своїх публікаціях дискредитувати вимушених біженців з України. Цього разу в центрі уваги стала брехня про те, що українці закордоном грабують магазини. Начебто в Чехії власники магазинів вивішують на дверях оголошення про те, що вхід в їхні торгові точки заборонений. Чеське видання Denik.cz виявило цей фейк серед своїх колег. Журналісти Denik виявилили, що англомовний чеський онлайн-журнал Prague Morning опублікував у соцмережах фотографії, на яких деякі магазини Праги нібито забороняють вхід українцям.

«Ми щойно отримали ці дві фотографії. Українцям заборонено заходити до кількох празьких магазинів», – опублікував у соцмережах журнал Prague Morning.

Відразу після публікації цих фото репортер Denik зайшов до одного з цих магазинів, але такого напису у вітрині не побачив. Так само і продавець був здивований такою інформацією, заявивши, що в них ніколи не було таких табличок.

«Я зараз нічим іншим не займаюся, до нас звертаються клієнти та знайомі, і я повинен усім пояснювати, що це фейкова фотографія. У нас тут ніколи такого напису не було», – згодом заявила власниця іншого магазину Марсела Абдель Фаттах.

Denik спробував зв’язатися з редакцією Prague Morning. Там відмовились розкрити походження фотографій, однак наполягали на їх справжності. Втім, незабаром скандальні фото зникли зі сторінок видання.

За версією «Комсомольскої правди», у Польщі власники магазинів посилили охорону і починають на касах «обшукувати всіх українців поголовно». Це брехня! «Детектор медіа» опитав низку українських біженців у різних польських містах, а також українців, які працюють у польських супермаркетах. Жоден із них не підтвердив, що на касах через підозру у крадіжці «обшукують всіх українців».

А якщо відверто, то Росія такими публікаціями заговорює власну проблему з крадіжками. За офіційними даними уряду Росії, в 2021 році за межею бідності в країні жило майже 20 мільйонів людей, тобто кожен восьмий мешканець. З початком війни грошей стало ще менше і, як наслідок, там виріс рівень крадіжок, повідомляють «Гроші».

За даними компанії-розробника системи розпізнавання осіб NTechLab, у лютому-квітні 2022 року у порівнянні з тим же періодом минулого року в середньому випадків крадіжок на один магазин стало на 18% більше. І це лише за офіційними даними. Найбільше викраденого товару виносять через каси самообслуговування. Найпопулярніші категорії: кондитерські вироби, ковбаса, алкоголь, сири, кава та какао.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись