Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Чехії українцям забороняють вхід у торгові точки, а в Польщі, куди «рвонуло» найбільше українців, у магазинах посили охорону

Щоденна російська газета «Комсомольская правда» та деякі російські телеграм-канали і блогери продовжують у своїх публікаціях дискредитувати вимушених біженців з України. Цього разу в центрі уваги стала брехня про те, що українці закордоном грабують магазини. Начебто в Чехії власники магазинів вивішують на дверях оголошення про те, що вхід в їхні торгові точки заборонений. Чеське видання Denik.cz виявило цей фейк серед своїх колег. Журналісти Denik виявилили, що англомовний чеський онлайн-журнал Prague Morning опублікував у соцмережах фотографії, на яких деякі магазини Праги нібито забороняють вхід українцям.

«Ми щойно отримали ці дві фотографії. Українцям заборонено заходити до кількох празьких магазинів», – опублікував у соцмережах журнал Prague Morning.

Відразу після публікації цих фото репортер Denik зайшов до одного з цих магазинів, але такого напису у вітрині не побачив. Так само і продавець був здивований такою інформацією, заявивши, що в них ніколи не було таких табличок.

«Я зараз нічим іншим не займаюся, до нас звертаються клієнти та знайомі, і я повинен усім пояснювати, що це фейкова фотографія. У нас тут ніколи такого напису не було», – згодом заявила власниця іншого магазину Марсела Абдель Фаттах.

Denik спробував зв’язатися з редакцією Prague Morning. Там відмовились розкрити походження фотографій, однак наполягали на їх справжності. Втім, незабаром скандальні фото зникли зі сторінок видання.

За версією «Комсомольскої правди», у Польщі власники магазинів посилили охорону і починають на касах «обшукувати всіх українців поголовно». Це брехня! «Детектор медіа» опитав низку українських біженців у різних польських містах, а також українців, які працюють у польських супермаркетах. Жоден із них не підтвердив, що на касах через підозру у крадіжці «обшукують всіх українців».

А якщо відверто, то Росія такими публікаціями заговорює власну проблему з крадіжками. За офіційними даними уряду Росії, в 2021 році за межею бідності в країні жило майже 20 мільйонів людей, тобто кожен восьмий мешканець. З початком війни грошей стало ще менше і, як наслідок, там виріс рівень крадіжок, повідомляють «Гроші».

За даними компанії-розробника системи розпізнавання осіб NTechLab, у лютому-квітні 2022 року у порівнянні з тим же періодом минулого року в середньому випадків крадіжок на один магазин стало на 18% більше. І це лише за офіційними даними. Найбільше викраденого товару виносять через каси самообслуговування. Найпопулярніші категорії: кондитерські вироби, ковбаса, алкоголь, сири, кава та какао.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join