Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Вашингтон провокує продовольчу кризу в Україні, а Київ розплачуватиметься за американську зброю пшеницею

Офіційна представниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова офіційно заявила, що Вашингтон провокує продовольчу кризу на території України, позбавляючи її запасів зерна. «Заява президента США Джо Байдена про необхідність пошуку можливостей для вивезення з України 20 млн тонн зерна співпала з підписанням закону про український "лендліз". Виходить, що Київ розплачуватиметься за зброю пшеницею», – зазначила вона.

Україна є одним із найбільших експортерів продовольства – зернових та іншої агропродукції. З початку повномасштабного вторгнення Росії до України експорт зерна з українських портів у Чорному та Азовському морях заблокований Росією. За словами президента України Володимира Зеленського, внаслідок цієї блокади перекрита більшість традиційних маршрутів української торгівлі.

Згідно з оцінками Продовольчої організації ООН (FAO), майже 25 мільйонів тонн зерна наразі перебувають в українських зерносховищах. Україна не може скерувати їх на світовий ринок. Голова Світової продовольчої програми ООН Девід Бізлі закликав Росію розблокувати порти Одеси. «400 мільйонів – кількість людей в світі, яких годували українські фермери до війни. Нуль – кількість людей, яких годують українські фермери сьогодні, якщо негайно не відкрити порти Одеси», – написав Бізлі у твіттері.

Щодо лендлізу, то історія розпочалася 7 квітня, коли Сенат США схвалив відповідний законопроєкт. 28 квітня Палата представників Конгресу США переважною більшістю голосів ухвалила законопроєкт про постачання озброєнь Україні за програмою лендлізу. 9 травня президент США Джо Байден підписав цей документ. А наступного дня ,10 травня, Джо Байден справді під час виступу в Білому домі, присвяченому діям американського уряду щодо боротьби з інфляцією, звернув увагу на 20 тонн зерна, які через Росію заблоковані в українських сховищах. За його словами, Україна намагається знайти шляхи, як вивести зерно на світовий ринок, що знизило би глобальні ціни на продовольство. За звичайних обставин експорт цього зерна вже давно би розпочався, але цьому заважає агресія Росії, наголосив президент США. «Ми працюємо з нашими європейськими партнерами, щоби вивести це продовольство на світовий ринок, і це могло би допомогти знизити ціни. Але це важко – знову ж – через вторгнення Путіна й Росії в Україну», – підкреслив Байден.

Він зауважив, що наслідки пандемії та війна Путіна впливають не лише на американський ринок, а мають глобальні масштаби. «Ось чому ми спостерігаємо історичну інфляцію в країнах по всьому світу», – зазначив Байден.

Повірена у справах США в Україні Крістіна Квін пояснила, що програма лендліз – це механізм, який дає президентові США можливість постачати зброю швидко, пише «Європейська правда». «Всупереч його назві (слово lend означає "позичити", тобто передати тимчасово), ми не говоримо про те, що Україна має повернути все, що отримає за цим механізмом. Ідея ленд-лізу в іншому. Коли США продають або передають зброю іншій державі, уряд має проходити експортну процедуру, має отримувати погодження і відповідати певним обмеженням. І саме для того, щоби не стикатися з цими обмеженнями, пропонується передавати зброю за лендлізом. Скажу відверто, це просто процедура прискорення постачання зброї. Тому, звичайно ж, лендліз не призведе до появи в України якогось шаленого боргу після війни», – сказала вона. Тож про ніякий розрахунок зерном за зброю зерном мова не йде. А ось те, що причиною продовольчої кризи є розв’язана Росію війна – це факт. Тим паче, що 21 травня Байден підписав закон, що передбачає 40 млрд доларів допомоги Україні, у тому числі на 20 млрд на озброєння.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись