Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російські військові окупували Лиман

Міністерство оборони Росії заявило, що місто Лиман у Краматорському районі Донецької області повністю «звільнене від українських націоналістів». Цю новину масово поширили російські медіа. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі національного телемарафону сказала, що ситуація у Лимані дуже складна, але говорити про окупацію рано. «Це війна. Противник сильний і ЗСУ теж сильні. Тому бої запеклі», – наголосила чиновниця. Вона пояснила, поки не завершиться певний етап боїв, некоректно говорити про якісь остаточні результати та робити висновки. У процесі боїв певна частина населеного пункту може тимчасово перебувати під контролем однієї сторони. Пізніше ця ситуація може кардинально змінитися.

Маляр розповіла, що Лимані розташований великий залізничний вузол тому дехто вважає, що захоплення цього міста значно посилить ворожі позиції на Донбасі. Однак, якщо зважувати усі фактори, зокрема співвідношення сил та шляхи доставки провіанту, то так говорити не доречно. Адже має бути налагоджена логістика та нормальний моральний стан війська. Тому, за словами Маляр, один Лиман суттєво на спроможність ворожого війська не вплине.

У свою чергу, голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко 27 травня зазначив, що Лиман здебільшого перебуває під контролем російських військових.

Водночас українським захисникам вдалося зайняти та укріпити нові позиції.

Росіяни намагаються захопити Лиман вже тривалий час. 24 травня Кириленко казав, що вони заходять у місто, а ЗСУ їх вибивають. Ворог заїжджав на околиці та намагався пробитися до центру населеного пункту.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись