Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Брюсселі нібито з'явилося графіті проти прийняття України до ЄС

Проросійські ресурси поширюють відео з Брюсселя, де демонструють будинок, на стінах якого нібито намальоване графіті з карикатурою на президента України та підпис: «Будь ласка, запросіть ще одного банкрута в ЄС». Голос чоловіка за кадром, який говорить українською, підводить до висновку, що нібито в ЄС Україну не чекають.

Скриншот Укрінформу

Насправді такого графіті в бельгійській столиці не існує, повідомляють журналісти Укрінформу. За допомогою Google Maps їм вдалося встановити, що навпроти графіті нібито з карикатурою на Зеленського розміщений зоомагазин під назвою Zinneke&Kats.

Скриншот Укрінформу

Після звернення журналістів Укрінформу до цього зоомагазину його власники підтвердили, що відео, яке поширюють пропагандисти, є фейковим. Водночас воно справді було зняте в Брюсселі, однак на будинку намальовані інші графіті, що можна помітити на фото зверху. 

До речі, уперше фейкове відео завантажили в мережу 25 червня 2024 року ― саме в той день, коли в Люксембурзі стартувала перша Міжурядова конференція щодо вступу України до ЄС, яка дала офіційний старт переговорам про вступ. Раніше ми спростовували інформацію, що в Берліні нібито створили графіті із Зеленським в образі маніяка.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись