Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Брюсселі нібито з'явилося графіті проти прийняття України до ЄС

Проросійські ресурси поширюють відео з Брюсселя, де демонструють будинок, на стінах якого нібито намальоване графіті з карикатурою на президента України та підпис: «Будь ласка, запросіть ще одного банкрута в ЄС». Голос чоловіка за кадром, який говорить українською, підводить до висновку, що нібито в ЄС Україну не чекають.

Скриншот Укрінформу

Насправді такого графіті в бельгійській столиці не існує, повідомляють журналісти Укрінформу. За допомогою Google Maps їм вдалося встановити, що навпроти графіті нібито з карикатурою на Зеленського розміщений зоомагазин під назвою Zinneke&Kats.

Скриншот Укрінформу

Після звернення журналістів Укрінформу до цього зоомагазину його власники підтвердили, що відео, яке поширюють пропагандисти, є фейковим. Водночас воно справді було зняте в Брюсселі, однак на будинку намальовані інші графіті, що можна помітити на фото зверху. 

До речі, уперше фейкове відео завантажили в мережу 25 червня 2024 року ― саме в той день, коли в Люксембурзі стартувала перша Міжурядова конференція щодо вступу України до ЄС, яка дала офіційний старт переговорам про вступ. Раніше ми спростовували інформацію, що в Берліні нібито створили графіті із Зеленським в образі маніяка.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join