Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На українсько-польському кордоні нібито почали затримувати жінок задля пошуку ухилянтів серед членів їхніх сімей

Російські телеграм-канали поширюють інформацію, що на кордоні України з Польщею працівники Державної прикордонної служби затримують українок з метою пошуку ухилянтів у їхній сімʼях. Як «доказ» цього пропагандисти прикріплюють відповідне відео з пункту пропуску «Грушів – Будомєж», на якому жінки спілкуються з прикордонником. 

Скриншот Центру протидії дезінформації

Проте ця інформація не відповідає дійсності. Центр протидії дезінформації при РНБО, верифікувавши інформацію в ДПСУ, повідомив, що насправді на ПП «Грушів – Будомєж» кілька днів тому виникли технічні несправності, які призвели до проблем із перетинанням кордону. Однак завдяки злагодженій роботі відповідних фахівців того ж дня оформлення громадян поновилося. Тобто пропагандисти скористалися технічкою затримкою, що виникла на згаданому пункті пропуску, й подали її як «пошук ухилянтів у сімʼях». 

Поширюючи цей фейк, агітпроп намагається залякати українське суспільство. Раніше ми писали про те, як Росія дискредитує українських жінок за кордоном, вдаючись до терміна «укробєшенка».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись