Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Мобілізовані в’язні нібито продають наркотики в Сумській області

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, що Військова служба правопорядку в ЗСУ нібито затримала в Сумській області кількох покупців наркотиків. Після затримання покупці начебто заявили, що придбали наркотичні речовини в мобілізованих в’язнів із трьох бригад ЗСУ — 150 ОМБр, 32 ОМБр і 53 ОМБр. Як «доказ» пропагандисти додають відповідні фотографії. Проте це — фейк. 

Скриншот VoxCheck

Фахівці з проєкту VoxCheck знайшли світлини з допису пропагандистів на фейсбук-сторінці Військової служби правопорядку в ЗСУ. Як виявилося, творці цього фейку показали фотографії не з Сумщини, а з відділення «Нової пошти» в Краматорську, де військові правоохоронці спільно з кінологічним розрахунком і працівниками Національної поліції здійснюють огляди поштових відправлень. 

У результаті двох таких оглядів 21 та 22 червня 2024 року виявили пакети з речовиною рослинного походження зеленого кольору, схожою на «канабіс». Ще одне фото з допису зробили 20 червня під час огляду в Донецькій області особистих речей іншого військовослужбовця — тоді в нього виявили паперовий згорток з порошкоподібною білою речовиною.

У всіх перелічених випадках наркотики знаходили у військовослужбовців, а не в цивільних осіб, як стверджують у дописах. Зрештою, у звітах Військової служби правопорядку відсутні жодні згадки про особу або групу осіб, у яких придбали речовини. Відповідно, немає жодних підстав стверджувати, що вони отримали ці відправлення від мобілізованих в’язнів із трьох згаданих бригад ЗСУ. 

• Читайте також: Шестеро увʼязнених, які доєдналися до ЗСУ, нібито втекли з навчального центру (фейк)

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись