Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Шестеро увʼязнених, які доєдналися до ЗСУ, нібито втекли з навчального центру

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах інформацію, нібито шестеро увʼязнених, які встали до лав Збройних Сил України, втекли зі зброєю навчального центру. Втім це - фейк.

Журналісти з “Радіо Свобода” заперечують цю інформацію, посилаючись на отриманий ними коментар від Сухопутних військ ЗСУ. У такий спосіб пропагандисти хочуть дискредитувати Закон, прийнятий 8 травня 2024 року. Він передбачає умовно-дострокове звільнення деяких груп увʼязнених у випадку, якщо ті долучаються до ЗСУ. Втім його вже підписав Президент України і згідно з його положеннями, добровільно мобілізованими не можуть стати особи, засуджені за вбивство, зґвалтування, тероризм, державну зраду, посягання на життя правоохоронців та за деякими іншими статтями. Це забезпечує безпеку як військових, які знаходяться в одному формуванні з колишніми увʼязненими, так і безпеку цивільних, що матимуть з ними контакт як під час, так і після бойових дій.

Російські пропагандисти спекулюють на темі перебування увʼязнених в українських військових формуваннях, вдаючись до їх стигматизації серед українського населення. Підігріває недовіру до залучення цієї групи осіб і рецидивна поведінка російських умовно-достроково звільнених увʼязнених, які після участі у бойових діях скоюють злочини у цивільному просторі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись