Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Нові антиукраїнські меседжі у російських медіа

У своєму дайджесті антиукраїнських меседжів у російських медіа Центр протидії дезінформації РНБО України висвітлив маніпуляцію та фейк, що поширюються російськими пропагандистами.   

Росія нібито пропонує «мирну угоду», а не висуває Україні ультиматум

Російські пропагандисти поширюють інформацію про те, що Росія пропонує Україні «мирну угоду» для закінчення війни. Таким чином Росія висвітлюється як миротворець, сторона, що хоче миру. Разом із цим, пропагандисти стверджують про “небажання” України або Заходу, який «керує Україною», завершувати війну. 

Насправді ж Росія висунула Україні ультиматум. До вимог росіян входили: передача Росії окупованих нею територій та міжнародне визнання українських територій у складі Росії, позаблоковий та безʼядерний статус України, скасування санкцій проти Росії.

Російські пропагандисти вдалися до підміни понять з метою висвітлення Росії не як агресора, а як миротворця. Така пропаганда діє як на російську, так і на зарубіжну аудиторію. Вона демонізує Захід, висвітлюючи Росію як морально вищу, і навʼязує західному суспільству сумніви стосовно доцільності продовження підтримки України.

Україна нібито використовує вантажні судна у воєнних цілях 

Пропагандисти безпідставно стверджують, що ЗСУ нібито завдають ракетних ударів по Севастополю і Криму за допомогою суховантажів, на які розміщують пускові установки з ракетами ATACMS. У такий спосіб корабель нібито здатний після атаки зайти в Чорноморський або Одеський вантажний порт і злитися з іншими суховантажами, які там стоять. 

Втім це - фейк, оскільки суховантаж — транспортне судно, призначене для перевезення сухих грузів і не пристосоване для встановлення на ньому зброї. До того ж російські пропагандисти не можуть надати жодних доказів використання таких суден Україною.

Поширення такого фейку є спробою легітимізувати російські удари по не воєнним суднам, які нібито використовують у воєнних цілях. Так росіяни підривають морську безпеку та ставлять під загрозу один з торговельних шляхів для України. На додачу у такий спосіб російські пропагандисти поширюють страх серед українців та, загалом, підривають довіру до України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись