Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Інформаційна операція про нібито підготовку Україною нападу на Білорусь на кількох напрямках

Пропагандистські телеграм-канали поширюють інформацію, що Україна буцімто стягує до кордонів Білорусі військо, зброю та військову техніку. Зокрема, на Житомирщині вже нібито розташовані американські бойові машини піхоти, реактивні системи залпового вогню, важка далекобійна артилерія та інша техніка. 

Однак у коментарі білоруській службі «Радіо Свобода» речник української Держприкордонслужби Андрій Демченко у відповідь на пропагандистські закиди про можливе вторгнення заявив, що Україна не становить ніякої загрози для Білорусі. 

Також про інформаційну операцію Росії з нагнітання на українсько-білоруському кордоні писав керівник Центру протидії дезінформації при РНБО лейтенант Андрій Коваленко. Він стверджує, що до цього процесу вже підключені так звані «воєнкори», які розповідають, що Україна готує напад на Білорусь. Проте загроза насправді надходить саме з Білорусі, адже там є російські ДРГ, хоч і для вторгнення сил недостатньо.

За словами Андрія Коваленка, за допомогою цієї інформаційної операції росіяни прагнуть відтягнути більше українських сил на кордон із Білоруссю. Імовірно, для того, щоб зробити інші ділянки фронту більш вразливими до російських атак. Раніше ми аналізували, як Росія залучає режим Лукашенка до ядерного шантажу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись